Betala extra för tungt bagage
Skrivet: 2014-05-14 | 10:56:59

Jaa, jag har många bilder på när jag sover.... 
Vi alla har ett bagage av problem från livet. Vissa har mest handbagage medan andra får betala extra för att de har så tunga bagage. Jag betalar jäkla mycket för mitt. 
Under hela min uppväxt har jag blivit tjatad på lite extra mycket. Jag har haft lite för många jobbiga samtal. Jag har fått lite för mycket kritik. Och haft på tok för många bråk, rejäla bråk. Det är inte ett dugg ovanligt att vi med ADD eller ADHD har fått lite för mycket av det negativa. Och oftast är det över småsaker i hemmet... 
 
När man har ADD så händer det lätt att man tappar energin. Man orkar inte plocka ur diskmaskinen, fasiken det går bara inte!! Man kanske inte orkar komma upp ur sängen lika tidigt som alla andra för att den lilla knuffen som andra har finns inte. "Det är bara en ursäkt för att slippa plocka ur diskmaskinen eller komma upp på morgonen". Det är det fan eller inte! Det är en förklaring. När jag berättar för någon att jag har svårt för vissa saker så är det INTE en ursäkt. Det är en förklaring och det är dessutom en förklaring som ska respekteras. 
Jaa, jag får skylla på min ADD hur mycket jag vill. På riktigt. Fuck off till er andra som inte kan tåla det. 
 
Är jordnötter farliga? Nej, inte ett dugg om man tål dem. Men om du är allergisk så kan det vara livsfarligt. 
 
För att komma tillbaka till bagagen nu då... då vi inte lyckas med saker, då vi hela tiden verkar misslyckas och göra folk besvikna så får vi hela tiden skäll. Vi får dagligen stå ut med tjat. Därför flyr många från det. Vi har så mycket negativitet i våra liv att vi stänger av. 
 
Hur gör man då? Hur ska man som utomstående göra? 
  • Ge positiv feedback är mer värdefullt än ni någonsin kan ana. Har jag lyckats städa mitt rum ska jag fanimej ha beröm för det, för det har troligtvis tagit av min energi som jag hade kunnat klara mig på i flera dagar. Det är lätt att skälla på någon när man har gjort fel eller inte gjort nåt alls. Ta din egna energi och lägg den på att uppfatta de bra sakerna istället för att lägga din energi på att vara negativ. Ingen mår bra av det. Trust me. 
  • Tjata aldrig mer än tre gånger, släpp det sen. Skriv upp "tjatet" på en lapp och lägg det på golvet eller bordet så man slipper höra. Då ser man det åtminstone vilket gör att man gör sin syssla när man är klar med det man håller på med. Nångång är man klar med sitt tevespel, eller sina bilder, eller sitt program på teve. Behöver det verkligen ske NU? 
  • Välj dina slag. Är det detta bråk nödvändigt? Om nej. Lämna det. Låt det vara. Tänk på att vårt humör går som höga vågor. Alla känslor blir starkare än andras. Respektera det och ha det i tankarna.
  • Gör inte sakerna själv. Om min pappa säger att jag ska städa badrummet och sen en timme efter gör det själv, vad lär jag mig av det då? Jo, att om jag bara stänger det ute så gör någon annan det åt mig. Sätt en lapp på spegeln eller vad som. Det kommer att göras, tro mig. Även om det är precis innan man går och lägger sig klockan 3 på morgonen. 
  • Försök läs av. Det är svårt, men ser du att personen har mycket energi och är glad för tillfället så börja med att hjälpas åt att göra sysslan. Då kan man gå efter en stund och jobbet kommer att göras klart. Ser man att personen är liiite för seg och stängt av så är det inte ens någon idé, för inget kommer att hända förrän energin är tillbaka. Garanterat. 
  • Prata inte vid bordet om saker som ska kommas ihåg. Vi har nämligen väldigt svårt att titta folk i ögonen och samtidigt koncentrera oss på vad som sägs. Säg det i bilen istället, där man måste hålla koll på vägen, eller på en promenad eller när du lagar mat. Personen som har ADD/ADHD behöver då inte känna tvånget att titta i ögonen och man kan titta vart man vill utan att vara oartig. Vilka tittar på varandra under en promenad? Inte jag iaf, jag vill ju inte gå in i en stolpe! Det sägs också att hjärnan aktiveras mer när man är ute och går.   • Till bloggens startsida
  • RSS 2.0